Žarek tedna

Zavedati se zavedanja ..., kdo sem ... Jaz Sem. Preprosto, kajne  :)

Vzorci v vesolju in človeku

Torek, 29. avgust 2017

avtor Luka Mancini

Vzorci v naravi

Narava je bila navdih največjih umov - umetnikov in znanstvenikov pri njihovem razmišljanju in delu. Izumitelj Viktor Schauberger je priznaval: “Narava je moja učiteljica.”

Albert Einstein je zatrjeval: “Vse boš razumel bolje, če boš pogledal globje v naravo.”

Ameriški arhitekt Frank Lloyd Write je pozival: “Preučuj naravo, ljubi naravo, bodi blizu narave. Nikoli te ne bo razočarala.”

Naravno in umetno

Naravno je za nas tisto česar ni ustvaril človek, nekaj kar obstaja samo po sebi neodvisno od človeka. Narava je bližnji gozd. Narava so “nepozidane” površine našega planeta. Pravimo, da imamo “radi naravo” in da radi gremo “v naravo”. Vse to ima nek praktičen smisel in odraža našo filozofijo in način življenja, kjer večina prebivalstva prebiva v urbanih - “umetnih” tvorbah. V resnici pa smo tudi ljudje del narave. Ločnica med naravnim in umetnim je s tega vidika nepotrebna in netočna. Ustvarili smo jo, ko smo se povzdignili nad “nezavestne” dele stvarstva kot so kamnine, rastline in živali. Ločili smo se od “narave”, da smo si jo lahko podredili. Zmeraj znova pa se izkaže da je z “naravo” bolje sodelovati, jo spoznavati in preučevati, ter se od nje učiti. Spoznavanje narave je spoznavanje nas samih.

Kaj se lahko naučimo od poglobljenega opazovanja narave s čimer tukaj mislimo predvsem materialni, vidni del naše realnosti? Odgovor: odstremo si zavedanje o oblikotvornih principih po katerih vesolje gradi in oblikuje samo sebe. Oblike, ki jih ustvarja so številni značilni vzorci, ki se ponavljajo na vseh nivojih obstoja od kozmične do atomske ravni. Na ta način pridobimo dragocen širši vpogled v ustroj vesolja, narave in seveda nas samih. Kajti vsak od teh principov in vzorcev je dejansko tudi integralni del človeka - v naših telesih, ter kot uporaben funkcionalen koncept, v naših kulturah in družbah. Motrenje narave nam pomaga na racionalnem in intuitivnem nivoju dojeti neločljivost človeka od narave. Še več, človek je kot pravijo starodavne duhovne tradicije mikrokozmos, nekakšen pomanjšan model vesolja, kar sovpada tudi z novejšo teorijo o vesolju kot hologramu.

Fiziki se trudijo odkriti najmanjši, osnovni delec vesolja pri čemer uporabljajo ogromne trkalnike delcev in jih razbijajo na vedno manjše “gradnike”, ki so zelo nestalni in jih je težko detektirati. Kaj pa, če je morda bolj smiselno usmeriti svoj fokus na vzorce vesolja, ki se kažejo kot nekaj izrazito bolj stabilnega, kot strukturne konstante prisotne na vseh magnitudah obstoja. Na atomskem nivoju so elektroni bolj točno opisani kot stoječa valovanja ne pa kot (točkasti) delci. 99.9999999% snovi je zgolj prazen prostor. Snov je v resnici energija v obliki valovanja. In valovanja med sabo resonirajo, interferirajo, kar ustvarja vzorce in oblike.

V tem prispevku sem zajel šest oblikotvornih principov in šestih konkretnih vzorcev narave (“vesolja in človeka”). Vsak od njih je na kratko predstavljen v spodnjih opisih.

Najprej oblikotvorni principi:

 • valovanje,
 • repeticija,
 • geometričnost,
 • fraktalnost,
 • aksiomatika in
 • dualnost

ter konkretni vzorci:

 • geometrijski liki,
 • spirale,
 • zlati rez in fibonaccijeva serija števil,
 • viličenje,
 • torus in
 • "jin jang" simbol.

Omeniti velja še to, da se vsi ti principi in vzorci med seboj tudi prepletajo, kajti vesolje je po nekaterih novejših naziranjih v fiziki kot hologram, torej se zdi, da vse obstaja v vsem.

Valovanje je ritmični tok energije, ki se širi od nekega vira v vseh smereh ali v določeni smeri. Gre za tip vibracije. Vibracija je “energija s frekvenco”. Najlepša analogija za razumevanje valovanja je gladina morja, ki venomer valuje, tako kot valuje vse v univerzumu. Atomi vibrirajo, oscilirajo in valujejo. Nič ni nikoli pri miru. Energija vibracije morskega vala določi kje in kako se bodo gibale vse kapljice vode, kar pomeni, da valovanje pravzaprav oblikuje, organizira materijo. Vibracija je potemtakem oblikotvoren proces kar nazorno pokažejo tudi t.i. kimatični vzorci, kjer se pesek posut na ploščo, ki jo zanihamo z zvočnim valovanjem, organizira v geometrične vzorce.

Vzorec je nekaj kar se ponavlja. En ali več elementov, tvori enoto vzorca. Ponavljanje ali repeticija je eden osnovnih principov vesolja in ima nekaj izjemnih lastnosti. Omogoča številčnost in slednja omogoča manifestacijo povsem novih kvalitet, ki v posamičnem elementu niso prisotne. Primerjajmo eno drevo, dlačico, travico in vodno molekulo z gozdom, s kožuhom, travnikom in oblakom … Jablana ne rodi le enega jabolka ampak na stotine jabolk. V naravi je moč v številčnosti, repeticiji istega “vzorca”.

Podrobnejše opazovanje nam razkrije, da je živimo v geometričnem vesolju, kar so na svoj način ugotavljali že naši prednamci skozi veščino svete geometrije, ki je metafora za red v vesolju. Z načrtovanjem geometrijskih risb poustvarjamo “korake stvarjenja”. Narava pri manifestaciji svojih vzorcev in oblik teži k enakomerno, torej urejeno organiziranim elementom, ki se oblikujejo v osnovne geometrijske like kot so krog, diada, enakostranični trikotnik, kvadrat, pentagon, pentagram in heksagon. Večina drugih kompleksnejših geometričnih oblik v naravi je kombinacija teh osnovnih likov.

Aksiomatika pomeni v kontekstu našega izvajanja predvsem slednje. Imamo majhno število preprostih elementov ali pravil iz katerega lahko izpeljemo skoraj neskončno količino kompleksnih struktur, rezultatov … Primeri aksiomatskih sistemov so jezik oz. pisava, ter zapisovanje števil. Aksiomatska tehnologija je npr. mešanje barv na papirju in ekranu, ki zmore iz treh, štirih osnovnih barv sestaviti poljubne barvne odtenke. Najlepši primer aksiomatike pa je digitalni zapis informacij, kjer so vse slike in zvoki proizvedene iz binarne kode “ničel in enic”. Narava kot manifestirana materija je zaradi svoje atomarne zgradbe pravzaprav eksemplaren aksiomatski sistem.

Fraktalnost je vseprisoten oblikotvorni princip. Večina vzorcev, ki jih omenjamo je fraktalne narave, se pravi se pojavljajo v zelo sorodni obliki na različnih magnitudah obstoja. Česar v naravi nismo mogli opisati z evklidsko geometrijo, smo po zaslugi vizionarskega matematika Mendelbrota dekodirali s fraktalno geometrijo. Ko fraktal delimo na frakcije in te frakcije različnih nivojev delitev primerjamo med sabo, opazimo, da med njimi ni bistvenih sprememb. Zato je skala tako podobna gori, in nas kup snega na parkirišču lahko spominja na otok sredi oceana. Fraktalnost je tudi oblikotvorni princip živih bitij, še posebej lepo viden pri viličenju rastlin.

Spiralni vzorec označuje naravni tok energije od stanja z visoko, do stanja z nižjo potencialno vrednostjo. Lep primer je gibanje tekočin ali zračnih mas, glavno gonilo te dinamike pa je gravitacija. Pri živih organizmih se rast dogaja po spiralnem vzorcu, na primer pri cvetovih rastlin in zavitih hišicah polžov in školjk. Spirala je lep simbol za evolucijo (človeške zavesti) in tudi kot model poteka časa, ki združi linearno in ciklično predstavo o času.

Zlati rez je oznaka za razmerje dveh delov, ki obstajata v posebnem dinamično asimetričnem odnosu drug do drugega. Večji del je v odnosu do malega dela v enakem razmerju kot seštevek obeh delov v odnosu do večjega dela. Matematiki lahko potrdijo posebnost zlatoreznega razmerja ki se mu narava ponavadi le uspešno približuje skozi t.i. Fibonaccijevo serijo števil. S slikovnimi primeri lahko tudi dokažemo, da je človeško dojemanje lepote obraza določeno z zlatoreznimi razmerji med deli obraza.

Viličenje je tipičen fraktalni vzorec in ga najdemo v “živi” in “neživi” naravi. Večina rastlin raste tako, da dele svojega telesa deli/cepi na manjše enote. Na primeru drevesa se deblo razdeli na več vej in te naprej do vedno tanjših in mlajših vejic. Hkrati so tudi strele in reke impresivni primeri viličenja katerega bistvo je tok energije (naboja, tekočine, snovi, informacije) in njena enakomerna razporeditev po “okolici”. Viličenje je v obliki živčnega in krvožilnega sistema prisotno tudi v človeškem telesu.

Naš svet je svet “dvojnosti”, svet nasprotujočih parov kvalitet kot so svetloba in tema, privlačnost in odbojnost, toplota in hlad, moški in ženska … zato dualnost lahko obravnavamo kot poseben princip, posebej natančno pa dvojnost v smislu dinamike teh “nasprotnih” sil ponazarja simbol “jina in janga”. Obe sili nista v konfliktu temveč se gibata kot plesni par, komplementarno, soodvisno in tvorita harmonično celoto - sta v dinamičnem ravnovesju.

Torus je kompleksen vzorec, za katerega bi lahko rekli, da je nekakšen celosten model toka energije v navidezno zaključenem sistemu. Nekateri fiziki menijo, da je celotno vesolje toroidni sistem. Obliko torusa lahko opišemo kot obroč, nabolj zanimiv pa je “rogati” oz. stični torus. Tudi trkalnik v Cernu in fuzijski reaktor sta po obliki torusa. Mnogi plodovi npr. buče, jabolka so toroidne oblike, kot tudi magnetna polja planetov.

Ozrite se okoli sebe. Vabljeni ste h kontemplaciji oblik narave saj se v njih skrivajo prave modrosti in uporabne informacije za življenje. O vzorcih v vesolju in človeku lahko več izveste na krovnem predavanju z istim naslovom, ki na kratko in z bogatim slikovnim gradivom predstavi vse omenjene principe in vzorce. V pripravi je tudi izobraževalni seminar, ki bo sestavljen iz predvidoma desetih predavanj na katerih bo vsak princip ali vzorec obdelan bolj podrobno.

mag.  Luka Mancini
uni. dipl. oblikovalec vidnih sporočil

več o avtorju na www.lukamancini.com

 

Nazaj

Z resnico srca do svetlobe sveta

Izvedba spletne strani kABI d.o.o.
idejna zasnova HeC
2011

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Žarek, Svetovanje, naravno zdravljenje in založništvo, Helena Cesar s.p.